Geplaatst op 7/05/2018

Aanbod Academie wijzigt grondig

Op 1 september 2018 treedt een nieuw decreet voor het deeltijds kunstonderwijs (dko) in werking. Als gevolg van deze nieuwe regelgeving zal er vanalles veranderen in de Stedelijke Academies voor Muziek, Woord en Dans. Zo ook in SAMWD Dendermonde. Maar wat verandert er precies?

In de eerste plaats mogen er nieuwe lessen georganiseerd worden: Kinderen kunnen voortaan vanaf van 6 of 7-jarige leeftijd starten met initiatielessen die ‘over de verschillende domeinen heen’ georganiseerd worden. Denk maar aan muzieklessen waarin ook dansbewegingen aan bod komen, of lessen woordinitiatie waarin ook muzikale vaardigheden geprikkeld worden.
Een andere nieuwigheid is dat kinderen vanaf 8 jaar (3e leerjaar) zullen starten met lessen instrument, zonder eerst een jaar theorie te moeten volgen. Dat is alvast geweldig nieuws!

Het nieuwe decreet laat SAMWD ook toe om bijkomende opleidingen aan te vragen bij het ministerie van onderwijs. Uit een interessepeiling bij onze leerlingen Dans is gebleken dat er veel interesse is voor jazz-dans. SAMWD zal daarom naast het traject Klassieke Dans ook het traject Contemporary Jazz aanvragen in de hoop dat we vanaf september ook dit lessenpakket kunnen aanbieden.

Nog meer goed nieuws: Je kan niet alleen vroeger beginnen, je kan ook langer blijven, want er komen nieuwe studierichtingen. De huidige dko-opleidingen worden in het nieuwe decreet ‘vertaald’ naar de studierichting ‘uitvoerend kunstenaar’. Daarnaast mag SAMWD vanaf september ook de studierichtingen ‘creërend kunstenaar’ en ‘specialisatietraject’ opstarten. Ben je helemaal afgestudeerd binnen jouw domein (muziek, woord of dans)? Vraag info bij je leerkracht. Misschien zijn deze nieuwe studierichtingen wel iets voor jou!

Er komt niet alleen een nieuw, bijkomend aanbod, maar er verandert ook heel wat in de bestaande lessenstructuur. Binnen het domein muziek worden bijvoorbeeld de traditionele lessen Algemene Muzikale Vorming (AMV, soms nog ‘notenleer’ genoemd) vervangen door een ervaringsgericht ‘Muzieklab’. In de lessen ‘Muzieklab’ ontwikkel je al doende en al musicerend alle vaardigheden die een muzikant nodig heeft.

Wil je weten hoe jouw traject bij SAMWD er kan uitzien vanaf volgend jaar? Benieuwd welke lessen je vanaf september 2018 zal kunnen volgen? Bezoek de domein-pagina's Muziek, Woord en Dans. Heb je een specifieke vraag? Neem zeker contact met ons op of kom je vraag stellen in ons secretariaat in de Kerkstraat. Doen!